Curiositats policials: Part I

Gato

Nou usuari
Personal DCS
20 Febrer 2020
49
37
18
Barcelona
#1
Un altre post (que potser es converteix en sèrie, si m'avorreixo i tinc temps) fruit del confinament. Aquesta vegada però, sobre un tema que em pregunteu molt: La policia. Em soleu fer moltes preguntes sobre aquest tema, així que he decidit reunir en aquest post diverses preguntes i curiositats que potser us heu preguntat i d'altres coses que no sabíeu, però que també son interessants de saber. Si teniu alguna pregunta (raonable, lògica i que pugui respondre sense posar en perill la seguretat de ningú) que no respongui feu-la en aquest post, ja veurem si responc aquí o faig un altre post. Comencem doncs.

  • Què mira un policia quan et demana el DNI ?
Típica situació. Tornes de treballar, de passar una estona a la platja o de sortir de festa i et trobes amb un control policial. Allà, un policia molt amable et demana el DNI i el carnet de conduir. Aquí es poden produir dues situacions: La primera es que es mira molt ràpidament els dos documents i te'ls torna de seguida, la segona es que desapareix durant uns instants i et quedes sol esperant a que l'agent torni amb els teus carnets d'identificació. Bé, en totes dues situacions el que passa es que t'has topat amb un Dispositiu Estàtic de Control (DEC) o amb els més comuns Controls de Pas (CP). Comencem primer pels segons. Son els típics controls policials per trobar conductors que no es troben en bon estat de salut per conduir (borratxos), podent-los realitzar entre 2 i 4 agents. En aquests es on normalment us demanaran simplement el DNI o el carnet de conduir i es on l'agent fa una tasca molt simple: comprova que el document es l'original i es fixa en tres dades: el vostre nom, la vostra fotografia i el vostre domicili. Per què fan això ? La primera es una dada típicament vista a les sèries policials però que increïblement es certa: Existeix una llista de les persones més buscades. Al contrari del pensament popular, no està formada per solament 10 persones, ni 15, ni 20. Son desenes de persones buscades a tota Europa, Espanya i Catalunya per delictes greus, com terrorisme o narcotràfic. A l'inici de cada torn tots els agents realitzen un briefing, on, entre altres coses, es mencionen les persones més buscades. No es mencionen totes, només les que es creu que es poden trobar per la regió (Catalunya) i les que son més perilloses. Comprovat que el document es original i que no esteu en aquesta llista, l'agent mirarà el vostre domicili per una altra raó. Saber si esteu molt lluny de casa. En aquest cas (si per exemple, sou de Girona i esteu enmig d'una carretera secundària a l'Ebre) l'agent pot decidir preguntar-vos una sèrie de preguntes simples per esbrinar la raó de la vostra situació geogràfica, com d'on veniu i on aneu. Els segons controls son molt més complexos. els DEC (Dispositiu Estàtic de Control) tenen l'objectiu de trobar terroristes, narcotraficants i delinqüents amb historials delictius de sang (es a dir, quan es comet un assassinat o un altre delicte que inclou la mort d'una o més persones). Normalment hi haurà com a mínim 8 agents, amb un parell més preparats per perseguir en totes dues direccions als possibles fugitius en cas de que detectessin el control. Es on veureu diversos agents preparats amb armes llargues i on si us paren comprovaran els vostre historial delictiu i la vostra matricula en una base de dades. Fins aquí puc llegir.

  • Què fa la policia durant una desaparició ?
Els dispositius de desaparicions comporten la cerca de la persona desapareguda als llocs habituals on aquesta es pot trobar. Una vegada es realitza aquesta cerca de proximitat i no es troba es on s'inicia realment el dispositiu. Es realitza un rastreig dels últims passos coneguts del desaparegut o desapareguda i s'intenta esbrinar cap a on es dirigeix. Aquí es on s'informa a tots els agents d'una zona determinada (com per exemple els agents d'una comarca o de tota la província) de la desaparició de la persona, donant-se una descripció de la roba que portava en l'últim moment que ha estat vista i una imatge recent. Si existeixen indicis de que la desaparició ha estat forçada automàticament s'iniciarà una investigació per part de l'Àrea Criminal de la policia, intentant establir les causes d'aquesta desaparició forçada. A partir d'aquí tot dependrà de la evolució de la cerca i la investigació. Com a dades, cal dir que el 94% de les entre 3.500 i 4.500 desaparicions anuals denunciades a Catalunya es resolen abans dels 31 dies des de la desaparició, tenint el 70% un historial previ de desaparicions anteriors. Des de 2010 només hi ha 163 desaparicions sense resoldre. Només hi han hagut 19 investigacions criminals de desaparició forçada des de el 2010, també.

  • Com funciona exactament el número de DNI ?
A part de que a ningú li pot tocar el DNI número 00000001 (el tenia Franco i els DNIs no es reutilitzen) cada equip de DNI (es a dir, la màquina on es fan els DNIs) té una sèrie de números assignats, entre 100.000 i 1.000.000, depenent de la densitat de població de la zona, que els utilitza successivament. La lletra es fruit d'un algoritme realitzat per la pròpia màquina perquè dues xifres semblants, per exemple el 82342015 i el 83342015, no tinguin la mateixa lletra final i així es puguin distingir fàcilment. Com a curiositat, el DNI es d'origen català, ja que el disseny inicial va ser creat per Rieusset, una empresa catalana, i les màquines actuals es fabriquen a Catalunya (tot i que passen per Madrid per fer comprovacions i altres qüestions tècniques).

  • Qui posa el nom als dispositius o operacions policials ?
Els noms dels dispositius policials (almenys als Mossos d'Esquadra) venen determinats per l'equip de direcció del dispositiu. Normalment solen tenir una relació indirecta amb el seu objectiu, ja sigui per una investigació criminal, o per una operació de seguretat ciutadana. Com a curiositat, fins fa uns anys la policia catalana denominava tots els dispositius d'ordre públic amb un nom grec, però en la actualitat reben noms diferents. Així, el dispositiu que es tenia previst en cas d'atac terrorista a Catalunya (i que es va activar el 17 d'agost de 2017) es va batejar amb el nom de "Cronos", en referencia al poc temps de resposta en que hauria de trigar en actuar la policia.

  • Quant cobra un policia ?
Com els sous de tots els funcionaris, es públic. Els podeu consultar aquí (dades de 2019): Retribucions Mossos d'Esquadra 2019.

  • La policia sempre està al carrer ?
Tots els agents en algun moment del dia surten a patrullar al carrer. Però això es una petita mostra de la seva feina. Normalment un policia dedicarà el 75% del seu horari a realitzar tasques administratives, ja sigui a investigacions, gestió d'actes policials o denuncies i també estudis, ja que tots els agents estan obligats a ampliar la seva formació mentre estiguin en actiu. Els únics que es salven en certa mesura d'aquesta feina d'oficina son els agents amb torn nocturn, que degut a les hores en que treballen, solen passar gran part del temps patrullant.

Fins aqui les preguntes que recordo que alguna vegada m'heu fet, quan tingui més preguntes o explicacions que vulgueu que faci, faré un altre post.
 
M'agrades: Wotan

Viper

Administrator
Membre del personal
Moderador
Personal Arma
Personal DCS
#2
Interessant, jo tinc un parell de dubtes.

Si la policia judicial et cita per anar a declarar, estan obligats a explicar-te perque has de declarar, o hi ha cap motiu que negui aquesta possibilitat, rotllo secret de sumari o jo que se? Sempre entenent que la investigació no es per tu.

Si la policia et cita per fer de "figurant" en una roda de reconeixement, i tu no ets pas el delinqüent, et pots negar?
 

Strayson

Nou usuari
16 Març 2019
10
4
3
27
#4
Bon dia,

Tenc una sèrie de preguntes.

Endinsant en la qüestió: Què mira un policia quan et demana el DNI ?

En certes ocasions m'han demanat el DNI,

En totes elles l'agent com dius s'aparta un moment i vaig poder sentir com parlava per radio mirant el meu DNI, en 2 de les 3 ocasions eren un binomi, en l'altra uns 8 o 9 agents d'un control d'acoholemia, en cap de les accions hi havia una sanció, simplement un control.

-Quina sol ser, normalment, la finalitat d'aquesta comunicació?
- Amb qui o quin departament està comunicant?
-Està afegint una informació a una base de dades, o està comprovant la veracitat del meu document?


Per altra banda, sembla ser que ara es vol generalitzar el control mitjançant ubicació GPS dels ciutadans, utilitzant els nostres mobils com a receptor. Arrel del nou estat d'alarma, el govern espanyol vol ampliar control gps de tots els ciutadans per estudiar i controlar els seus moviments, i actuar si es veu algun moviment sospitós.

-Tenen o us han informat als cossos policials d'aquesta qüestió?

-Preveus un augment de la demanda d'efectius policials, en le teu cas, a Catalunya? Quins departaments o cossos s'estima una ampliació dels efectius/recursos?

INTERACCIONS CIVILS AMB LA POLICIA:

Referent al codi i numero de placa dels efectius.

-Es obligatori per a l'agent proporcionar-lo o dur-lo en un lloc visible?

-Si es deté a un individu, i aquest passa a disposició judicial. La defensa pot exigir, durant el judici, el nombre de placa de l'agent o agents que han participat en la detenció?

-Qué pot fer un ciutadà amb el numero de placa d'un efectiu, apart de posar una denúncia?

-Teniu els efectius policials cameres tant als vehicles com als cossos dels agents per gravar les operatives?

-Teniu habitualment els efectius policials micròfons que enregistren interaccions tant als vehicles com als cossos de cada agent?

-Entenc que es il.legal baix la llei de seguretat ciutadana distribuir publicament imatges o videos de la policia per part d'un civil amb una finalitat que es pugui considerar difamació. No obstant, si es per us particular, entenc que si està permès. Puc gravar, amb video o enregistrant veu, amb avís previ a l'agent, una interacció amb la policia? Puc gravar sense avis previ de l'agent, per exemple, si tenc una camara oculta al cotxe, i utilitzar-la per us particular, per exemple, per una denuncia o part d'una acció legal? Comet alguna negligència l'agent en negar-me aquesta acció?

-En manifestacions, he sentit que es il.legal tapar-se el rostre, s'ha de tenir el rostre destapat sempre o es pot destapar nomes quan l'agent ho exigeix? Tenir el rostre tapat es motiu directe de sanció i/o detenció?

-Et consta si es fan fotografies dels rostres d'assistents a manifestacions publiques per identificar-los posteriorment si aixi s'estima necessari?

-En un eventual interrogatori policial essent acusat. Es pot negar-se a respondre davant les preguntes de la policia o investigació? Pots tenir el teu advocat present en l'interrogatori?

SOBRE L'ANALISI SOCIOLÒGIC DEL CRIM

-0 essent el nul, i 10 sent màxim. Quin nivell creus que ha augmentat la criminalitat a Catalunya,i particularment a les zones on treballes?

-Quins actes criminals veus que han crescut més?

-Consideraries, en la teva experiència objectiva, que certes etnies son probabilísticament més propenses a la criminatitat? O es tot un prejudici social?

-Fa la policia el que es diu a Estats Units ''Racial Profilling''? Fent estadístiques de criminalitat per dividint per etnia o condició socioeconòmica? Saps si es publiquen alguna d'aquestes dades?

-Consideres que el teu cos està preparat en materia de recursos i personal, per actuar davant les eventualitats d'ara i del futur?


Per acabar, podríes esmentar algun dels moments més estelars o rellevants de la teva carrera professional que consideris adient compartir?

Gràcies i Salutacions,
 

Gato

Nou usuari
Personal DCS
20 Febrer 2020
49
37
18
Barcelona
#5
Interessant, jo tinc un parell de dubtes.

Si la policia judicial et cita per anar a declarar, estan obligats a explicar-te perquè has de declarar, o hi ha cap motiu que negui aquesta possibilitat, rotllo secret de sumari o jo que se? Sempre entenent que la investigació no es per tu.
Entenc que et refereix a quan ets cridat per la policia com a testimoni d'un fet delictiu. En aquest cas estàs obligat a assistir a les dependències policials, ja que ets requerit per agent de l'autoritat, i per tant estàs obligat per llei a seguir les seves indicacions. En aquest, la notificació (que pot ser escrita o de forma oral per telèfon) l'agent t'ha d'especificar diversos aspectes:
  1. Per què estàs citat com a testimoni.
  2. On estàs citat.
  3. Quan estàs citat.
  4. Quines son les parts de la investigació (acusat i victima/defensa. En cas de que la investigació es trobés sota secret de sumari aquest punt es realitzaria just abans de la declaració).
També cal recordar que com a testimoni en cap cas s'ostenta el dret a no respondre o mentir. Sent testimoni estàs obligat a declarar sempre i amb la veritat. També s'ostenta el dret a formular les objeccions corresponents en cas de que no estiguessis d'acord amb el que s'afirma per una de les parts o de la investigació judicial.

Si la policia et cita per fer de "figurant" en una roda de reconeixement, i tu no ets pas el delinqüent, et pots negar?
Aquest es un tema molt extens i complicat, així que simplement respondre a la teva pregunta. No et pots negar, estàs obligat a participar en una roda de reconeixement si així es demana, també sota el principi d'autoritat que he explicat abans.

Has disparat/apuntat mai a ningú? T'agradaria fer-ho?
:rolleyes:

Bon dia,

Tenc una sèrie de preguntes.

Endinsant en la qüestió: Què mira un policia quan et demana el DNI ?

En certes ocasions m'han demanat el DNI,

En totes elles l'agent com dius s'aparta un moment i vaig poder sentir com parlava per radio mirant el meu DNI, en 2 de les 3 ocasions eren un binomi, en l'altra uns 8 o 9 agents d'un control d'alcoholèmia, en cap de les accions hi havia una sanció, simplement un control.

-Quina sol ser, normalment, la finalitat d'aquesta comunicació?
- Amb qui o quin departament està comunicant?
-Està afegint una informació a una base de dades, o està comprovant la veracitat del meu document?
Aquesta comunicació es sol realitzar quan cap dels vehicles que participa en el dispositiu compta amb un ordinador amb enllaç per satèl·lit a internet per accedir a les bases de dades policials. La comunicació normalment es realitza amb una de les sales de control regionals (on es troba el cap del torn i on es coordinen tots els efectius policials disponibles de la zona) perquè realitzi aquesta cerca del teu DNI, nom i matricula a les bases de dades policials, especialment a l'historial delictiu. La persona a l'altra banda de l'emissora es també un altre agent de mossos que es troba a la sala de control amb un ordinador amb accés a les bases de dades

Per altra banda, sembla ser que ara es vol generalitzar el control mitjançant ubicació GPS dels ciutadans, utilitzant els nostres mòbils com a receptor. Arrel del nou estat d'alarma, el govern espanyol vol ampliar control GPS de tots els ciutadans per estudiar i controlar els seus moviments, i actuar si es veu algun moviment sospitós.

-Tenen o us han informat als cossos policials d'aquesta qüestió?

-Preveus un augment de la demanda d'efectius policials, en el teu cas, a Catalunya? Quins departaments o cossos s'estima una ampliació dels efectius/recursos?
No han informat de cap d'aquestes mesures, ja que depenen del Ministeri de Salut i son mesures amb un objectiu purament sanitari per controlar els focus del virus, per tant no tenen perquè informar a la policia. Sobre el segon punt suposo que et refereixes a l'augment d'efectius durant l'estat d'alarma. No hi ha hagut un augment d'efectius, simplement s'ha realitzat una redistribució i reorganització d'horaris i personal, per adaptar-lo a la situació. Així, durant l'estat d'alarma les unitats que més veureu al carrer serà la Unitat de Trànsit, Seguretat Ciutadana i l'ARRO, ja que la BRIMO es troba en aquests moments realitzant controls especials a les presons catalanes i la resta d'unitats es troba en situació de reserva per si fossin necessàries.

INTERACCIONS CIVILS AMB LA POLICIA:

Referent al codi i numero de placa dels efectius.

-Es obligatori per a l'agent proporcionar-lo o dur-lo en un lloc visible?

-Si es deté a un individu, i aquest passa a disposició judicial. La defensa pot exigir, durant el judici, el nombre de placa de l'agent o agents que han participat en la detenció?

-Qué pot fer un ciutadà amb el numero de placa d'un efectiu, apart de posar una denúncia?
La Targeta d'Identitat Policial (TIP) es, per resumir-ho breument, el DNI de la policia. Cada agent compta amb el seu TIP propi, que es intransferible i perpetu. Tots els agents, excepte els que treballen de paisà (per raons obvies), estan obligats a portar-lo en un lloc visible i proporcionar-lo als ciutadans que el demanin, sempre que existeixi una causa que ho justifiqui. Normalment, els agents de policia s'identifiquen amb el TIP en tots els processos administratius i judicials en els que participen, per garantir la seva seguretat personal durant el desenvolupament de la seva feina. Així, qualsevol de les parts pot demanar la identificació dels agents que han participat en una operació policial o judicial, i que el jutge ha d'aprovar. Un ciutadà, a part de posar la denúncia corresponent si escau a l'agent que ha realitzat un acte no conforme amb la llei, pot utilitzar el TIP per realitzar una queixa formal sobre un agent de policia a l'administració.

-Teniu els efectius policials cameres tant als vehicles com als cossos dels agents per gravar les operatives?

-Teniu habitualment els efectius policials micròfons que enregistren interaccions tant als vehicles com als cossos de cada agent?

-Entenc que es il.legal baix la llei de seguretat ciutadana distribuir publicament imatges o videos de la policia per part d'un civil amb una finalitat que es pugui considerar difamació. No obstant, si es per us particular, entenc que si està permès. Puc gravar, amb video o enregistrant veu, amb avís previ a l'agent, una interacció amb la policia? Puc gravar sense avis previ de l'agent, per exemple, si tenc una camara oculta al cotxe, i utilitzar-la per us particular, per exemple, per una denuncia o part d'una acció legal? Comet alguna negligència l'agent en negar-me aquesta acció?

-En manifestacions, he sentit que es il.legal tapar-se el rostre, s'ha de tenir el rostre destapat sempre o es pot destapar nomes quan l'agent ho exigeix? Tenir el rostre tapat es motiu directe de sanció i/o detenció?

-Et consta si es fan fotografies dels rostres d'assistents a manifestacions publiques per identificar-los posteriorment si aixi s'estima necessari?

-En un eventual interrogatori policial essent acusat. Es pot negar-se a respondre davant les preguntes de la policia o investigació? Pots tenir el teu advocat present en l'interrogatori?
Actualment el Reglament de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra no preveu l'ús obligatori de dispositius de gravació dels dispositius o operacions policials. Tot i això, d'acord amb les recomanacions del Síndic de Greuges, des de el 2010 els Mossos d'Esquadra han incorporat diverses eines de gravació en tots els seus dispositius d'ordre públic i en els operatius especials de seguretat ciutadana, per aportar la visió policial de les possibles situacions en investigacions o actuacions judicials.

El Reglament tampoc preveu l'ús com a equipament habitual de micròfons o altres aparells semblants, però el que si que obliga es a enregistrar totes les comunicacions i converses realitzades a través de les emissores, que queden enregistrades i emmagatzemades a les sales de control corresponents.

Respecte les gravacions a agents de l'autoritat, la Llei de Seguretat Ciutadana a l'article 36.23 ho deixa clar: qualsevol ús no autoritzat d'imatges o gravacions d'agents de l'autoritat queda totalment prohibit sota imposició d'una infracció greu (sanció econòmica d'entre 601 i 30.000€), especialment si posen en risc una operació policial o la seguretat i privacitat de l'agent. Així que no, no es pot gravar a cap agent policial sense el seu coneixement, i en cas de que es faci queda sota la discreció de l'agent autoritzar la gravació o no.

Sobre la prohibició de tapar-se la cara, haig de dir que això es un mite, tot i que t'hauràs de destapar la cara per facilitar la teva identificació si un agent t'ho demana, que es el que sol passar a les manifestacions.

En un interrogatori es un dret humà, fonamental i constitucional tenir el teu advocat present i assessorant durant tot el procés judicial, des de la investigació fins a la declaració de sentència. De fet, també tens dret a un advocat quan et trobes a presó, ja que com he dit, es un dret fonamental. També es un dret fonamental no respondre a cap pregunta (sempre que l'acusat siguis tu, ja que si ets testimoni estàs obligat a respondre, com he dit anteriorment).

SOBRE L'ANALISI SOCIOLÒGIC DEL CRIM

-0 essent el nul, i 10 sent màxim. Quin nivell creus que ha augmentat la criminalitat a Catalunya,i particularment a les zones on treballes?

-Quins actes criminals veus que han crescut més?

-Consideraries, en la teva experiència objectiva, que certes etnies son probabilísticament més propenses a la criminatitat? O es tot un prejudici social?

-Fa la policia el que es diu a Estats Units ''Racial Profilling''? Fent estadístiques de criminalitat per dividint per etnia o condició socioeconòmica? Saps si es publiquen alguna d'aquestes dades?

-Consideres que el teu cos està preparat en materia de recursos i personal, per actuar davant les eventualitats d'ara i del futur?

Gràcies i Salutacions,
-8. Està demostrat que des de el 1994, data en que els Mossos d'Esquadra es despleguen per primera vegada a Osona, el crim a Catalunya ha disminuït en més d'un 80%. El que trobem des de els 2000 es una evolució del crim cap a una vessant més tecnològica, tot i que els crims clàssics, com els assassinats i robatoris, segueixen existent, però en menor mesura i amb més ressonància als mitjans de comunicació. Com ja he dit, actualment s'està treballant en desenvolupar la investigació i resolució de crims realitzats a través d'internet, ja que es el futur pròxim del crim. Cal pensar que el crim està directament lligat a la societat, i per tant aquest evolucionarà de la mateixa forma que ho faci la ciutadania.

Personalment crec que no es qüestió d'ètnies, es qüestió de vides. Els factors que afecten al comportament d'una persona es poden comptar per milers, i la seva ètnia es un més d'aquests factors. Sempre cal veure la vida d'una persona com un tot i no centrar-se només en diversos aspectes, ja que ens podria donar una visió parcial i incomplerta de la persona. Tampoc sé com funciona exactament els mètodes de les policies dels Estats Units, ja que cal recordar que allà el model policial es basa en les policies locals, tenint cadascuna el seu propi mètode i podent ser completament diferent entre els seus models.

Els Mossos es troben actualment en una fase de reestructuració i redimensió dels seus efectius i unitats. Aquest estiu per exemple veurem actuar per primera vegada a la Policia Marítima, una nova divisió dels Mossos d'Esquadra encarregada de la seguretat costanera i la vigilància portuària. Les expectatives del cos son arribar a tenir una plantilla d'uns 21.000 agents al 2025, entre jubilacions i noves incorporacions al cos. Actualment el cos compta amb 17.000 agents, una xifra que s'amplia anualment en uns 500 agents. S'espera que a partir de l'any que ve les promocions s'ampliïn a 750 agents anuals. També s'està ampliant actualment la unitat de delictes informàtics, dotant-la del personal necessari per afrontar el futur, cosa molt important.

Per acabar, podríes esmentar algun dels moments més estelars o rellevants de la teva carrera professional que consideris adient compartir?
Això m'ho deixo per un altre dia :rolleyes::rolleyes:.