Altre proposta : tema lideratge

Copess

Ja en porto tres-cents
Membre del personal
Personal Arma
8 Maig 2017
401
61
28
#1
Perdoneu si aquest mes estic molt il·luminat, però he tingut una altre idea ;

Com es pot formar un lider de qualitat, sense comprometre les missions? Fent que practiqui de lider no... Sino de sublider.

Per exemple ; quan un cavaller porta un temps jugant, i sembla que se'n surt amb les coses bàsiques (orientació del mapa, no perdres del punt A al B, medicina, no tenir vergonya...) Sel proposa com a sublíder (o cap del segón equip). Un cop porti unes missions fent de sublíder (i els veterans vegin que se"n surt força bé, potser hi haurà gent que amb 10missions agafa ràpid el xip, altres potser necessitaran més) se li otorga una cinta (les cintes molen) que el qualifica per ser líder de missions sencilles o complexes (segons es vegi).

D'aquesta manera matem varis ocells d'un tret ; els que sempre feu de líder invertiu en novatos, aquests aprenen a liderar i entrenen alhora i acabem tenint un grup amb més nivell i més diversificació de "tipus de joc" en el sentit que, cada un lidera un xic diferent, i no caiem a la rutina.

Obviament, els veterans tindrien la cinta de "apte per lider" desde bon principi.

Que en penseu?
 

Viper

Administrador
Membre del personal
Administració
Moderador
Personal Arma
Personal DCS
#2
Que no es el mateix fotocopiar una fotocopia que l'original. Es a dir, quan s'aprèn d'un company que ha aprés sobre la marxa sense formació, només fent partides, s'aprèn només un percentatge i s'agafen molts vicis. És cert que a falta d'una formació reglada, es una altre manera d'aprendre, però no és la més eficaç.
A més, l'aprenentatge en missió es molt molt baix, ja que ningú et diu que has de fer prèviament, i si ho fas malament tampoc t'ho diuen al moment, ni hi ha moment per la reflexió en combat.
Tampoc es necessari que tots sàpiguen fer de lider, bàsicament perquè pocs volen fer de líders. Altres rols es poden forçar, ja que no són tan vitals, però el lider més val que sigui una persona preparada i amb ganes.

Però els que vulgueu fer de líders, i us heu quedat fora del grup Black Bears, us puc fer unes Masterclass si voleu, així, amb una formació adequada, podeu posar en practica realment en les missions la matèria apressa.
 

Atunero

Miquelet
Personal Arma
19 Maig 2016
997
95
28
#4
Això es molt relatiu com tot. Jo tampoc crec que només jugant un aprengui tot el necessari, algunes coses rutinaries si pero no tot el que cal. Donar una certificació a algú en base al número de missions jugades o l'opinió de veterans (no tots els veterans tenen perque saber liderar, ull!!) es precipitat. La pràctica es bona per cimentar coneixements però si no t'ensenyen abans, no tens gaire cosa per cimentar.
 

SilverArrow

Administrador
Membre del personal
Administració
Community Manager
6 Novembre 2014
1,883
87
48
#5
Avui per fer l’excepció diré que estic mig d’acord amb tots.

Per una banda, la formació NO fa el líder. Pots formar algú en una acadèmia militar per 10 anys i ser un inútil com a líder (o com a fuseller).

Per l’altre, la pràctica sola pot arribar a fer un líder sempre i quan hi hagi un “talent” innat. Però dir que al haver fet X missions ja pots fer de líder NO. Hi ha gent que no és apte ni fent 50.000 missions, per molt que desprès faci 10 anys de formació.

Resumint, part important de ser un líder ve del talent per defecte de cadascú. La teoria serveix per estandaritzar certs protocols i saber què han fet altres en situacions similars, però la única forma d’aprendre realment és practicant. Per tant, en certa mesura calen els tres preceptes.

Quan a com adquirir els conèixaments? Doncs hi ha diferents maneres, una d’elles és fent cursos, l’altre llegint, i avui en dia pots fins i tot analitzar vídeos a YouTube.

Com a detall curiós els sistemes americà i espanyol. A Americà es va ascendint per veterenia de soldat fins a l’últim grau de suboficial sempre hi quanes tingui el talent. A Espanya això no és possible, per ser suboficial s’ha de passar per l’acadèmia de Talarn (Catalunya) i passar dos anys d’estudis -titulitis-. Curiosament el sistema americà produeix millors i més experimentats suboficials, perquè per ser sargent és molt important haver sigut soldat primer. El tema és que els americans no deixen ascendir a aquells a qui manquen virtuds de comandament.

L’ensenyament d’oficials és diferent, però perquè no és per ensenyar lideratge per sé, això ja es presuposa. El que s’ensenya a les acadèmies d’oficials és en part important tot l’apartat logístic i estratègic (vaja l’economia militar).

Per cert, la única manera de saber si algú pot fer de lider en combat és veient com ho fa en combat.